28/02/2014

Elektrisch rijden in Nederland: de cijfers

Oplaadpunten

Uit cijfers van de Rijksdienst Ondernemend Nederland blijkt dat er op 31 december 2013 in totaal 4.161 volledig elektrische personenauto’s geregistreerd stonden. In 2012 waren dat er nog 1.910. In 2020 is het doel  om 200.000 elektrische auto’s op de weg te hebben in Nederland.

Vooral onder leaserijders was dit jaar de plug-in hybride populair door de gunstige fiscale voorwaarden. Deze elektrische auto’s verhogen de actieradius met behulp van een hulpmotor die op benzine of diesel draait. In totaal reden er eind december 24.512 van deze auto’s rond, eind november waren dit er nog ruim 15.000. De stijging in de laatste maand van het jaar komt mede doordat de gunstige fiscale voorwaarden niet meer voor auto’s geldt die in 2014 worden gekocht.

Het aanbod van elektrische auto’s neemt ook steeds verder toe. Steeds meer automerken zijn bezig met de productie van één of meer modellen. Dit jaar kwam ook de eerste elektrische auto in het premium segment op de Nederlandse markt. In de top 5 geregistreerde modellen elektrische auto’s was eind november de Mitsubishi Outlander koploper met 8.038 registraties.

Het aantal laadpunten nam de afgelopen jaren ook toe. Op dit moment zijn er in totaal bijna 6.000 publieke en semi-publieke laadpunten. Daar komen nog ongeveer 10.000 private laadpunten bij. Om er voor te zorgen dat er meer elektrische auto’s worden aangeschaft, moeten er meer publieke laadpalen komen. De Stichting E-Laad is bang dat het aantal publieke laadpalen niet meegroeit met de groei van het aantal oplaadbare elektrische auto’s.