05/12/2013

Internet is het grootste huis van inspiratie

pinterest-interior

Om inspiratie te doen voor de inrichting van je huis is niets fijner dan door woonmagazines te bladeren. Deze staan vol met mooie foto’s van afgewerkte kamers in allerlei verschillende stijlen en sferen, met als doel je te inspireren door middel van het combineren van verschillende meubels en kleuren. Welke kleuren passen bij elkaar? Maar nog belangrijker: welke kleuren passen normaal niet bij elkaar maar kunnen binnen je interieur juist heel mooi tot zijn recht komen? Hoe zorg je ervoor dat een modern interieur karakter blijft houden? Het internet is hierin het grootste huis van inspiratie.

Enorm aanbod online alternatieven

In de traditionele tijdschriften ben je afhankelijk van wat de redactie heeft uitgekozen. Deze maakt een selectie van (vaak aangeboden) foto’s en plaatst wat zij trendy vinden. Vaak zorgt dit wel voor een mooie samenstelling, maar tegelijkertijd ligt deze ook vaak ver weg van je eigen persoonlijke smaak of zijn de ideeën niet toepasbaar in jouw woonruimte. Internet heeft hier een groot draagvlak voor en heeft een enorm groot aanbod aan alternatieven. Hiernaast zijn er veel interactieve tools die je kunt gebruiken om je ideeën tot leven te brengen, zoals bijvoorbeeld het gratis programma SketchUp (zie onder).

Wellicht is echter het grootste voordeel nog dat je binnen een paar kliks op het web een heel scala aan interieur en meubels gevonden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan websites als Pinterest, waar je foto’s op een digitaal prikbord kunt pinnen en delen met anderen. Het Nederlandse Welke.nl lijkt wel wat op Pinterest, al zeggen de makers meer een discovery platform te zijn dan een sociaal kanaal.

Meubelzaken proberen op verschillende manieren gebruik te maken van het online kanaal. Zo heeft Woonboulevard Poortvliet naast de eigen website ook een eigen Pinterest inspiratieboard met hierin producten uit eigen winkel. Verder probeert de meubelzaak door middel van kleinere specialistenwinkels als stoelenboulevard.nl een andere groep klanten met meer specifiekere wensen te faciliteren.

Ook kun je online erg makkelijk ‘windowshoppen’, maar dan bij mensen binnen. Wat zijn hippe interieurs en welke meubels zijn hot? Wat zijn de favorieten van mensen die jij kent? Zie je een leuke lamp? Met een paar kliks kun je hem meteen bestellen. Ritjes naar de woonboulevard worden overbodig. IKEA heeft zelfs een app waarmee je meubilair door middel van augmented reality alvast in je kamer kunt ‘zetten’ om te kijken of het bij de rest past. Ideaal! Wie heeft er nog een magazine nodig?