17/12/2013

Tesla breidt uit met Model X en E

ModelX

Hoewel Model S in Nederland nog niet zo heel lang verkrijgbaar is, staat ondertussen de ontwikkeling bij Tesla zeker niet stil. Begin 2015 begint de levering van het nieuwe Model X en het lijkt erop dat de fabrikant bezig is met de ontwikkeling van Model E.

De introductie van Model X stond gepland voor eind 2013, maar doordat de focus eerst lag op de productie van het populaire Model S, is de lancering uitgesteld naar eind 2014. Model X is een cross-over met ongeveer 60% dezelfde technische basis als Model  S. Beide auto’s moeten in 4,4 seconden naar de 100 km/h schieten. Wel is Model X 10% zwaarder en moet de auto plaats bieden voor zeven personen inclusief bagage.

Inmiddels heeft Tesla patent aangevraagd bij het Amerikaanse U.S. Patent Trademark voor de naam Model E. In 2013 riep directeur Elon Musk al dat het niet bij Model S en Model X zou blijven. Model E werd toen zelfs al als mogelijke optie genoemd. Er is een kans dat Model E op de markt wordt gezet als een relatief betaalbare EV. Musk zei namelijk al eerder een toegankelijke Tesla op de markt te willen brengen, maar daarvoor moest het merk eerst zijn naam vestigen. Door het succes van Model S, zijn ze daar inmiddels hard mee op weg. Het blijft echter speculeren wat Tesla van plan is met Model E.